|

İlçe merkezinin batısında yer alan Sugören Mahallesi, merkeze 1 km uzaklıktadır. 180 haneli mahallenin nüfusu 767'dir.
Eskiden köy statüsünde olan mahallenin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Eski adı ile ilgili iki çeşit söylenti vardır. Bunlardan:1- Of'tan gelmiş olan Saraloğulları önce Şalpazarı mevkiine yerleşmişler. O zamanlar mahallenin olduğu bölge geniş ormanlarla kaplı imiş. Bunun için bu mahalleye ormanlık anlamına gelen "GÜRİSTAN" adını vermişler. Bu ad daha sonra dilden dile değişikliğe uğrayarak "KÖRÜSTEN" olarak kalmıştır.
2- Bu köye daha önce gelip yerleşenler arasında Rüstem Ağa adında birisi vardır. Bu ağa kör olduğu için Rüstem Ağa derlermiş. Köye de bu Ağa'nın adına istinaden Kör Rüstem Köyü denilirmiş. Bu ad da za- manla "KÖRÜSTEN" olarak değişerek köyün adı olmuştur.Yeni adı, Sugören ise 1950'li yıllarda bol sulu bir araziye sahip olduğu için köyün adı "SUGÖREN" olarak değiştirilmiştir.
Sugören Mahallesi ilk kurulduğu yıllarda, Şalpazarı ilçesinin yemek ihtiyacını "Çörek" dediğimiz pide şeklindeki yağlı hamur ekmeği ile karşılıyormuş. Bu çörek köylünün ekonomik bakımından gelir kaynağı haline gelmişti. Daha sonra lokantalar artınca bazılarının geçim kaynağı olan çörek artık her evin günlük yemeği olarak yapılmaktadır.
Mahallenin arazisi ekime elverişli değildir. Çevre köylerde olduğu gibi fındık, patates, fasulye, mısır, lahana, elma, ceviz ve dut gibi tarım ürünleri az da olsa yetiştirilmektedir. Hayvancılıkta biraz da olsa halkın ekonomisine katkı sağlamaktadır. Yaklaşık olarak küçükbaş (100), büyükbaş (400) ve her evin kendi ihtiyacı kümes hayvanı yetiştirilir. Mahallede gurbetçilik diğer köylere oranla biraz daha düşüktür.Mahalle halkı yazları Davunlu (Kadırga) yaylasına giderler. Mahallede tarihi eser olarak kemer köprü ve su olukları bulunmaktadır.
Sugören mahallesinde kadınların % 93, erkeklerin ise % 97'si okur-yazar oranına sahiptir.
Sugören Mahallesinde Yerleşik Soyisimleri: Aksoy, Bulan, Bulur, Çakır, Karagöl, Kulaç, Özcan, Özdemir, Öztürk, ipek, Şahin, Şentürk, Sarı, Taşkıran, Tonyalı, Yazıcı, Yanık, Yılmaz.
Mahallede yetişen fakülte ve yüksekokul mezunları: a) Öğretmen: Mevlüt İPEK, Kazım AKSOY, Ahmet AKSOY, Hasan AKSOY, Ziya ÖZTÜRK, Hasan AK- SOY, Nuray YANIK, Ömer YILMAZ, Hasan ÖZCAN, Fikriye ÖZCAN, Lokman YILMAZ, Burhan YAZICI, As- lan TONYALI, Fikret TONYALI.
b) Mühendisler: Osman İPEK, Fahri YILMAZ, Metin ŞAHİN, Salim AKSOY, Vahap YILMAZ, Şeref YILMAZ.Sugören Mahallesinde Muhtarlık Yapanlar: Hasan YAZICI, Mahmut ÖZTÜRK, Ali AKSOY, Mehmet KULAÇ, Mustafa YILMAZ, ismail BULAN, Hasan KULAÇ, Hakkı TONYALI, İsmail ÖZTÜRK, Selahattin BULAN, Murat AKSOY, Kazım BULAN, Ali Osman AKSOY, Hüseyin BULAN. Mahallede Görev Alan İlk Üç Memur: Hüseyin TONYALI (Öğretmen), Hikmet AKSOY (Öğretmen), Mevlüt İPEK. Sugören Mahallesi İmamlarının İsimleri: Alaattin ŞAFAK, Hakkı DEMİRTAŞ, Osman ÖZTÜRK, Kazım ÖZTÜRK.
|